maandag 16 juni 2014

Eerste koffiemachine in de ruimte

De meeste onder ons drinken 's morgens graag een kopje koffie. Tot op heden kon dat in de ruimte niet. Maar daar komt verandering in. Het ISS krijgt een eigen 'Space Cafe'. Het Italiaanse koffiemerk Lavazza onthult de 'ISSpresso', de eerste koffiemachine met echte Italiaanse Espresso die speciaal gebouwd is om te gebruiken in de ruimte.


ISSpresso
De ISSpresso zal vloeistoffen kunnen verwerken bij hoge druk en hoge temperaturen. De plastic buis voor het water in een normale espressomachine is vervangen door een speciaal stalen buis die ontworpen is voor de druk van meer dan 400 bar te weerstaan. De machine is heel complex en weegt ongeveer 20 kg. 
De koffie zal geserveerd worden in een afgesloten zakje en zal worden gedronken met een rietje.
De ISSpresso machine wordt momenteel getest in het lab van Argotec.


Eerste Italiaanse vrouw in de ruimte

De lancering vindt in november plaats. Daarmee gaat ook de eerste Italiaanse vrouw - Samantha Cristoforetti - de ruimte in. De koffiemachine zal deel uitmaken van een nieuw 'Space Cafe' waar astronauten socialer en ontspannender kunnen verblijven.




donderdag 12 juni 2014

Onweerachtig Pinksterweekend achter de rug

Het Pinksterweekend van 2014 gaat de geschiedenis in dat dit er één was met veel onweer, grote hagelstenen met overlast en schade tot gevolg. Velen zullen zich dit nog lang herinneren. Een overzicht:

Supercell tijdens de nacht van 8 op 9 juni 2014 in Dadizele
Zaterdag 7 juni 2014
Tijdens de avond van zaterdag 7 juni 2014 trok een hevig onweer over West-Vlaanderen. Vooral in het noordelijke deel van de provincie ging het er heftig aan toe. De onweerscell ontstond in de regio van Arras (Noord-Frankrijk) en activeerde zich heel snel tot een Supercell. Op sommige plaatsen vielen er grote hagelstenen (> 5 cm). Vooral Wingene werd zwaar getroffen met in die regio veel hagelschade. Er vielen ook 5 gewonden. Daarna ontstond er een 2e Supercell die richting Brussel trok en zo de voetbalmatch België-Tunesië heeft getroffen. De match werd 45 minuten stilgelegd vanwege de grote hagelstenen en het gevaar.



Zondag 8 juni 2014
© Frederic Schroyens - Lokeren
Overdag kregen we zonnige periodes. Pas tegen de avond kwam de bewolking vanuit Frankrijk. Niet veel later ontstond een Supercell nabij Hazebrouck (N-FR) en trok die door het centrale deel van West-Vlaanderen. Ten noorden van Gent splitte de Supercell in 2 en ging het ene deel richting Terneuzen en het andere deel richting Antwerpen. In Lokeren vielen er hagelstenen van wel 7 cm groot.





Maandag 9 juni 2014
MCS boven delen van BE, NL & DE
De Supercell die zondagavond onstond trok tijdens de nacht en ochtend van 9 juni door de noordelijke provincies van België richting Nederland. Tijdens de ochtend trokken restanten van een MCS (Mesoscale Convective System) over het centrum van het land. Tegen de avond kwam een nieuwe MCS het oosten van het land binnen. Dat leverde spectaculaire satellietbeelden op. Dat systeem trok ook over het festivalterrein van Pinkpop. Gelukkig vielen er daar geen gewonden. In Duitsland werden er door dat onweer 6 mensen gedood.

Dinsdag 10 juni 2014
Tijdens de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 juni 2014 trok een nieuw onweerscomplex van ZW naar NO over de Benelux. Lokaal zorgde dat voor veel regen maar (grote) hagelstenen vielen er gelukkig niet overal. Er kwam hier en daar wel wat meldingen binnen van overlast. Er werden ca. 75.000 blikseminslagen geregistreerd in België. En met dit onweer zijn we in de koelere lucht terechtgekomen.


Hoe groot waren de hagelstenen?
Tijdens de onweders vielen er serieuze hagelstenen uit de lucht. Hier een opsomming:

Zaterdag 7 juni 2014:
- Wingene: 7 à 8 cm
- Jette: 5 cm
- Maldegem: 3 cm

Zondag 8 juni 2014:
- Lokeren: 7 à 8 cm
- Beveren: 4 cm

Maandag 9 juni 2014:
- Deurne: 6 cm.
- Antwerpen: 4 cm
- Sint Niklaas: 4 cm
- Waasmunster: 3 cm
- Bomal: 4 cm

Bron: Belgorage


Waarom bleef het een langere tijd onweerachtig?
We zaten in warme lucht en ten westen van ons lag het koufront met daarachter koelere lucht. Als zuidelijke lucht met westelijke lucht tegen elkaar botst krijgt u snel opwaartse bewegingen in de lucht waardoor er snel stapelwolken kunnen gevormd worden die uitgroeien tot (felle) onweersbuien.

Meer weer en alle ingezonden foto's vindt u terug op http://meteozuidwest.weebly.com/


zaterdag 7 juni 2014

Onweer en hagel zorgen voor schade

Tijdens de avond van zaterdag 7 juni 2014 trok een hevig onweer over West-Vlaanderen. Vooral in het noordelijke deel van de provincie ging het er heftig aan toe.



De onweerscell ontstond in de regio van Arras (Noord-Frankrijk) en activeerde zich heel snel tot een supercell.

Radarbeeld KMI toen hagelstorm boven West-Vlaanderen lag


Grote hagelstenen
Lokaal ging het onweer gepaard met grote hagelstenen (> 5 cm). Dat was o.a. het geval in Lichtervelde, Hertsberge, Wingene, Knesselare en Zwevezele. In Wingene werd het rampenplan afgekondigd. Daar lag een laag van 20 cm hagel. Dat is een vaststelling van Belga. Er wordt onderzocht of de hagelstorm als ramp kan worden herkend voor de verzekeringen.

Hagelbollen in Lichtervelde

België - Tunesië
Ook de voetbalmatch België - Tunesië kreeg na 23 minuten spelen hagelbollen over zich heen. De match werd later terug hervat.
Hagelbollen kleuren veld wit
Meer foto's en filmpjes kunt u bekijken op http://meteozuidwest.weebly.com/
Ze zijn ook te bekijken via Facebook.




vrijdag 6 juni 2014

Planetoïde 2014 HQ124 – ‘Het Beest’ – is in aantocht!

Begin deze week zoefde de planetoïde 2014 KH39 langs de aarde heen en dit weekend zullen we opnieuw bezoek krijgen van een nieuwe planetoïde.

Baan planetoïde 2014 HQ124

2014 HQ124
De planetoïde 2014 HQ124 werd op 23 april 2014 ontdekt door NEOWISE (Near-Earth Object WISE). De planetoïde heeft inmiddels de bijnaam 'Het Beest' gekregen omdat de rotsblok een diameter heeft van 325 meter. Dat is zowat de grootte van een anderhalf voetbalveld. Het is voor het eerst sinds november 2011 dat zo’n groot object de aarde nadert. Toen passeerde de 400 meter grote asteroïde 2005 YU400 op 300.000 km de Aarde.

Zondag 8 juni 2014
Op zondag 8 juni 2014 zal omstreeks 07.56 uur de planetoïde zijn dichtste punt van de Aarde bereikt hebben. Hij scheert op een veilige afstand van ca. 1 miljoen km van de Aarde voorbij met een snelheid van 14 km per seconde. We hoeven niet te vrezen voor een inslag.

Nog dit:
De planetoïde is te ver weg om met het blote oog te zien. Astrofotografen zullen dit makkelijk kunnen fotograferen omdat de planetoïde veel licht zal weerkaatsen. Dat komt omdat het oppervlak van de planetoïde vrij licht is.

Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/



maandag 2 juni 2014

Zal Jupiter in 2022 getroffen worden door planetoïde?

Op 16 januari 2022 zal de planeet Jupiter bezoek krijgen van een planetoïde. Er bestaat een kans dat het tot een botsing komt.



Planetoïde 2014 KM4
De planetoïde werd begin mei 2014 ontdekt en heeft een grootte van 192 meter. Hij draait in 5,2 jaar om de zon en z'n perihelium ligt net binnen de baan van de aarde. Hieronder een animatie waarop je planetoïde 2014 KM4 langs de hemel ziet bewegen, ergens in het sterrenbeeld Maagd (Virgo).

© Remanzacco Observatory

16 januari 2022
Volgens de laatste berekeningen zal de planetoïde op 16 januari 2022 Jupiter naderen op 15,5 miljoen km. Dat is binnen de baan van de buitenste maantjes van Jupiter, maar nog buiten de banen van de vier grote manen van Jupiter, Ganymedes, Europa, Io en Callisto.

Kans op een inslag
De kans op een inslag is momenteel 1%. Mocht de planetoïde toch inslaan, zal die vergelijkbaar zijn met de inslag van fragment D van de komeet Shoemaker-Levy 9, dat op 17 juli 1994 plaatsvond – binnenkort twintig jaar geleden. Zowel amateurs als professionals waren toen getuige van de inslag van 21 fragmenten, die grote, donkere pitten in de atmosfeer van Jupiter sloegen, zoals je op de foto hieronder ziet.

© NASA/Hubble Space Telescope team